VÄLKOMMEN!
Mitt namn är Emelie och jag är född 1990. Jag har ända sedan jag var liten älskat julen. För 10-15 år sedan var nästan all fokus på julklapparna under granen och att skriva önskelistor. Men ju äldre jag blev, desto mer kunde jag uppskatta allt annat som hör julen till. Musiken, maten, värmen, pyntet, stämningen. Bara för att nämna några exempel.
2011 startade jag den här bloggen och även det här åretkommer Du få följa med mig och se hur jag förbereder mig inför den stora högtiden. Jag kommer baka, ge tips, visa bilder och mycket mycket annat!
Jag hoppas att Du ska trivas hos mig och att jag kan sprida lite julstämning till dig som läser!
G O D J U L !
Mitt namn är Emelie och jag är född 1990. Jag har ända sedan jag var liten älskat julen. För 10-15 år sedan var nästan all fokus på julklapparna under granen och att skriva önskelistor. Men ju äldre jag blev, desto mer kunde jag uppskatta allt annat som hör julen till. Musiken, maten, värmen, pyntet, stämningen. Bara för att nämna några exempel.
2011 startade jag den här bloggen och även det här åretkommer Du få följa med mig och se hur jag förbereder mig inför den stora högtiden. Jag kommer baka, ge tips, visa bilder och mycket mycket annat!
Jag hoppas att Du ska trivas hos mig och att jag kan sprida lite julstämning till dig som läser!
Kontakta mig: [email protected]
En läsarfråga

I förra inlägget så visade jag hur jag har gjort min säng lite extra julig. Jag fick flera frågor om vart jag har fått tag på kuddarna som det står "God jul" på, och tänkte att skulle berätta det. Det är faktiskt så att jag har gjort dem själv. Förra året köpte jag tyg och gjorde dessa kuddar efter ett eget mönster. Så nu vet ni det!
Mitt sovrum

När julen kommer så pyntar jag nästan överallt. Till och med sängen (som i normala färg går i färgen blått) byter skepnad. Rött och vitt har jag som tema i mitt sovrum och det är faktiskt just detta rum som jag är mest nöjd med, när det gäller årets pyntning.
Brukar du piffa till din säng lite extra under julen?
Ett nytt försök

Idag har jag slagit in de sista klapparna till min lillasysters paketkalender. Som jag har berättat tidigare så ska jag och min syster ge varandra en varsin paketkalender. Jag hoppas att hon kommer gilla det som döljer sig under omslagspappret!

Nu på eftermiddagen provade jag att göra en till omgång med mintkyssar. Den förra satsen blev helt misslyckad! Jag har ändrat receptet, så jag får se om det blir bra den här gången! Nu står de i alla fall och stelnar. Så imorgon vet vi om jag har lyckats eller inte...
Stressfri!

Håll muspekaren på bilden för att se en till bild!
Nästan hela gårdagen gick åt att stöka i köket. Jag bakade lussebullar, gjorde två satser med kola, packiterade godis och annat smått och gott. Jag hann även med att storstäda hela lägenheten och få i ordning allt julpynt. Så nu känner jag mig mindre stressad. Nu ska jag bara göra det jag vill göra och njuta riktigt ordentligt av julen!
Har du känt dig stressad än?
Vi ser det snöar

Nu verkar minsann vintern vara på ingång. Och inte smyger den sig på, utan istället kommer det hur mycket snö på en gång! Inte verkar det ta slut heller...
Jag gillar verkligen vintern och snön. Men det får inte vara ALLDELES för mycket av den varan. Lagom är bäst. Så att man kan promenera, köra bil och ta sig fram överallt ordentligt.
Har du fått mycket snö?
Lussebullar

Jag älskar lussebullar. Jag tycker faktiskt bättre om lussebullar än vanliga kanelbullar! Förra året började jag använda Kesella i min deg, bara för att se om de verkligen blev saftigare. Och det blir dom! Nu bakar jag aldrig lussbullar utan min Kesella!
Här är receptet:
50 gram jäst
150 gram smör/margarin
5 dl mjölk
1 gram saffran
250 gram Kesella
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
1 ägg
Ca 16 dl vetemjöl
Russin
1 ägg till pensling
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull, häll i mjölken och värm upp tills det är fingervarmt (37°C). Blanda sedan ner saffranet.
2. Häll i lite av degspadet i bunken och rör ut jästen. Tillsätt resten av spadet och Kesella, salt, socker och ägg. Rör om tills allt har löst upp sig.
3. Häll i så mycket av mjölet att degen blir smidig. Känn med fingret på degen, om det inte fastnar något på fingret så är degen färdig. Strö över lite mjöl på degen och låt den jäsa i 60 minuter.
4. Ta ur degen på ett lätt mjölat bord och arbeta degen lite försiktigt. Gör bullar och lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper. Låt de jäsa under bakduk i 45 minuter.
5. Pensa dem med ägg och russin.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C i 8-10 minuter.
Ännu mera pyssel

Jag har varit vaken sen halv nio och pysslat i köket. Jag har gjort två satser kola (grädd och choklad) och slagit in mina saffransskorpor i cellofanpåsar. Skorporna kommer vara en av nyheterna på julmarknaden som är på söndag. Det är tredje året i rad som jag och min familj säljer godsaker på marknaden, och det är alltid lika mysigt!
Jag ska snart gå över till ICA för att handla mjölk och mjöl, för det ska bakas lussebullar!
Någon som undrar hur det gick med mintkyssarna som jag skulle göra igår kväll? De blev inte alls bra! Jag tror att jag vet vad som var felet, så jag får se om jag orkar prova göra en sats till.
Ska du besöka någon julmarknad i helgen?
Pyssel i köket

Precis som rubriken säger så ska jag tillbringa denna tisdagskväll i mitt kök. Där ska jag passa på att baka och göra lite annat småpyssel. Bland annat så ska jag prova göra mintkyssar för första gången(!). Tror ni att jag klarar det? Hur det gick får ni veta senare!
Har du gjort mintkyssar någon gång?
Underbara saffransskorpor

Detta recept hittade jag genom att något år titta på Leila Lindholm's julprogram. Jag har dock inte provat att göra det förrän för någon vecka sedan. Det som förvånade mig var att de så enkla att göra! Och det är väl inte helt fel?
Skorporna var så goda att jag var tvungen att lämna över dem till mina föräldrar. Annars hade jag ätit upp hela satsen själv! Men sen får jag höra att skorporna har tagit slut ändå! Pappa tyckte också att dem var goda... hehe
Här är receptet:
100 gram smör/margarin
1 gram saffran
2 st ägg
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1,5 dl hel sötmandel
Råsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader och smält under tiden smöret tillsammans med saffran. Häll blandningen i en bunke och rör ner äggen.
2. Bland de torra ingredienserna med mandeln och vänd ner det i bunken.
3. Dela upp degen i tre lika stora delar och forma varje del till en längd och lägg dom på en pålt. Strö över råsocker.
4. Grädda dem i mitten av ugnen i ungefär 25 minuter. Ta sedan ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
5. Skär längderna i skivor och lägg tillbaka dem på plåten och låt dem torka i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
6. Stäng av ugnen och låt skorprna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat, eller över natten.
Nytt utseende!

Nu har bloggen fått ett nytt utseende! Jag tycker att det är så roligt att göra en ny design. Att fixa och trixa med koder tills man blir nöjd. Jag vet inte varför, men alltid när jag har lagt in en ny design, så fylls jag av inspiration. Idéerna flödar och tangenterna glöder! Underbart!
Vad tycks om den nya designen?
God morgon!

Jag har varit vaken sen 02:00. I en och en halv timme försökte jag somna om, men det gick inte! Till slut gav jag upp och satte mig vid datorn istället. Jag började faktiskt på en ny design till bloggen! Jag känner att jag vill ha något nytt och fräscht. Förhoppningsvis så blir den färdig redan ikväll!
Tycker du att designen är viktig på en blogg?
Glad och tacksam!

Det var ett tag sedan jag fick läsa dessa fina ord. Jag blir så otroligt glad i själen av att få höra att någon gillar det jag gör. För jag tycker verkligen att det är hur roligt som helst att blogga om julen. Därför är det en sån härlig känsla när man blir uppskattad på detta vis! Jag tackar i alla fall: Jul hos Linda, It's christmas Söt jul och Elins julmys.
Nytt i skivsamlingen

Förra året släppte Pernilla Wahlgren sin julskiva Holiday with you. Det blev aldrig att jag köpte den då. Jag nöjde mig med hennes julkokbok, och den älskade jag.
Jag bestämde mig i år för att införskaffa mig hennes julskiva, utan att ens ha tjuvlyssnat på varken Spotify eller YouTube. Så fort jag fick hem den satte jag i den i stereon och den första låten började spelas.
Det är ett härligt och svingit "gung" som inleder den första versen, och så fortsätter det i resten av låten. Låten är glad och det är väldigt svårt att INTE gå runt och nynna på den efter att man ha hört den.
Ju mer jag lyssnar på Pernillas versioner av de klassiska och (för mig) okända jullåtarna, desto mer vill jag höra. Det tråkiga är att albumet tar slut efter lite mer än 30 minuter. Därför får den gå på repeat!
Bästa låten: Holiday with you
Älskar verkligen låtens uppbyggnad med musik och sång. Den sätter sig på hjärnan på en gång!
Sämsta låten: Baby it's cold outside (tillsammans med Christer Sjögren & Gunhild Carling)
Det är inget fel på sångrösterna eller låten, men det blir något förvirrande med två kvinnliga röster och en manlig. Det blir inte riktigt samma "magi" som jag tror att det hade varit om det bara hade varit Christer och Pernilla.
Betyg: E E E +
Maybe this time?

Jakten på årets klänning till den 24 december fortsätter. Jag har hittat några kandidater sedan tidigare, men har även hittat två nykomlingar. Har också blivit erbjuden av en kär vän från USA att hon kan köpa en klänning till mig från Forever21 om jag hittar någon från deras hemsida. Funderar på att kolla in Charlotte Russe som var en av mina favoritaffärer när jag var i USA. Jag får fundera ett tag till...
Är du kräsen med vad du har på dig på julafton?
En månad kvar

Tiden går så fort. Det har den gjort hela det här året! Nästa vecka är det första advent och vi går även in i december månad. Och det är väl DÅ man kan säga att julen är här. Om bara en månad är det den 24 december. Om tiden går så här fort, så måste jag skynda mig om jag ska hinna med allting som jag vill göra!
Tycker du att tiden går fort?
Christmas is all around

Titta vilken fin nykomling jag införskaffade mig häromdagen! På ICA dessutom!
Gräddkola

Många har frågat mig efter recept på kolorna som jag har gjort. Därför tänkte jag nu dela med mig av det! I år har jag även provat att göra pepparkakskola. Hur gott som helst!
Här är receptet på gräddkola:
100 gram smör/margarin
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Pepparkakskola:
Tillsätt 2 tsk pepparkakskrydda
Chokladkola:
Tillsätt 2 msk kakao
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Rör ner de resterande ingredienserna och låt koka utan lock i 15-30 minuter. Tänk på att inte koka på för hög värme, utan sänk temperaturen. Rör om då och då.
3. Gör ett kulprov för att se om smeten är färdig. Tillsätt valfri smaksättning eller håll den naturell. Häll upp kolan på ett bakplåtspapper i en fyrkantig form. Låt svalna.
4. Skär kolan i bitar och slå in kolan i smörgåspapper.
Julgransvernissage

Igår fick jag en inbjudan till årets Julgransvernissage på Hotell Birger Jarl i Stockholm. Jag frågade min lillasyster om hon skulle vara intresserad av att följa med, och självklart var hon det. Så nästa vecka ska vi få se fina dekorerade granar, äta lite gott och dricka glögg!
Ska du gå på vernissagen?
Follow me
För att du inte ska missa ett inlägg från min blogg så kan du klicka på bilden och lägga till mig på BlogLovin'!
I need help!

Klockan är snart tre och det är fortfarande kaos i mitt vardagsrum. Jag tycker att jag har fixat med pyntningen hela dagen, men det känns inte som att det försvinner något. Är det kanske ett tecken på att jag har för mycket julsaker? Nej, vänta. Man kan inte ha för mycket julsaker. Allting SKA och KOMMER få plats!
Busy day!

Idag ska jag försöka hinna med mycket. Jag skulle behöva åka till Uppsala, men det kommer nog inte bli så. Jag måste ta tag i KAOSET som råder i vardagsrummet. Julsakerna trängs där inne just nu. Jag måste få allting på plats! Jag tänkte även göra pepparkakskola och chokladkola. Jag hoppas att jag hinner med det mesta!
Vad ska du göra idag?
Härliga julbak



Lussebullarna är rullade, gräddade och stoppade i påsar. Gräddkolan är kokad, svald, skuren och inslagen. Satsen med Rocky road som också gjordes, står fortfarande kvar i kylen, och får skäras i bitar imorgon!
Det är så roligt att baka!
Det är så roligt att baka!
Har du bakat något på sistone?
Dags för julbak

Nu har jag satt på mig förklädet och tänkte dra igång och baka! Lussebullar och kola står på dagens "to-do-lista". Förhoppningsvis så hinner jag med lite annat också!
Efterlängtad nyhet?

Vem hade någonsin trott att Grease-duon skulle komma att göra ett julalbum tillsammans? Jag tycker att det låter som en toppenidé! Albumet släpptes den 13:e november och jag har hunnit lyssna på några av låtarna på Spotify. Jag gillar det jag hör. Skivan finns att köpa på CDON för 139 kronor. Jag funderar på om jag ska köpa eller inte...
Vad tycker du om John Travolta och Olivia Newton-John's julskiva?
Grym start på veckan

"Grattis på Elisabetdagen önskar vi vårt kära barnbarn. Från farmor och farfar", står det på lappen.

Jag trodde inte att det existerade måndagar som denna. Dagen började med ett konditionspass på gymmet. Sedan jobbade jag i fem timmar och efter det såg jag på Breaking dawn part 2 på bio för andra gången på mindre än en vecka. När jag kom hem möttes jag av presenter som mina farföräldrar hade lämnat tidigare under dagen (namnsdagspaket).
Dagen har alltså bestått av saker jag älskar: Träning, Goa arbetskollegor, Underbar film och Oväntade presenter. Jag kommer somna med ett stort leende på mina läppar ikväll!
Hur har din vecka börjat?
Fylld av lycka

Jag är så glad. Hela kroppen bubblar av förväntan, lycka och julstämning. Så fort jag tog fram mina kära julprydnader så kände jag att julen snart är här. Nästa vecka är det liksom redan första advent! Det finns så mycket att se fram emot!
Vad ser du fram emot just nu?
Nu är det jul hos mig





Här kommer en tjuvtitt på hur det ser ut hos mig just nu. Jag började julpynta för fyra timmar sedan, och det har hunnit komma upp en hel del saker. Jag är långt ifrån färdig (vardagsrummet ser för tillfället ut som ett bombnedslag). Det är mycket som ska fixas! Det är skönt att jag har börjat i alla fall. Så att jag är färdig till första advent!
Nu är det dags!

Jag har haft en underbar helg med en hel del galenskaper och tonvis med skratt. Som avslutning på denna söndag tänkte jag plocka fram alla kartonger med julsaker och börja pynta och dekorera lägenheten. Som jag har längtat!
När tar du fram dina julsaker?
Nu är den min!

Igår tillkom det ytterligare en julkalender i min samling. Denna gång blev det årets nyhet "Tjuvarnas jul" som sändes förra året. Jag tyckte om den riktigt mycket!
Någon dag ska jag visa er min samling av julkalendrar och julfilmer. Jag hoppas inte att ni får en chock när ni får se den... hehe...
Vad tyckte du om "Tjuvarnas jul"?
Juligt överallt!


Denna navelpiercing fick jag av en arbetskollega för någon vecka sedan. Hur gullig är den inte? Den lilla bjällran pinglar till och med när jag går. Tydligen så tänkte hon på mig direkt när hon såg den. Undra varför? Höhö...
Jakten fortsätter...

Jag har aldrig varit så angelägen om att hitta den perfekta klänningen till julafton som jag är i år. Jag vill verkligen ha på mig någonting rött och fint! Än så länge har jag inte köpt någon klänning. Men denna kreation kan vara en möjlig kandidat. Klänningen kommer från Zara och kostar 799 kronor.
Har du hittat din outfit till julafton?
Ännu flera julkalendrar...

Jag har fått ihop en ganska stor samling med julkalendrar på DVD, och idag fick jag hem ytterligare tre stycken. Målet är att äga allihopa! Jag är inte så långt därifrån om jag ska vara ärlig!
Hur många julkalendrar äger du?
Julvärd 2012

Jag kan inte vara nöjdare. Årets julvärd blev Sarah Dawn Finer, som var min förhoppning. Jag kommenterade tidigare i år (den 9:e oktober) ett inlägg på en blogg där jag skrev vilka jag skulle vilja se som Julvärd i tv-rutan. Ett av mina val var Sarah. Det är lite roligt att man någon gång får sin vilja igenom! Det kommer bli så roligt att se henne hälsa oss God jul på julafton.
Vad tycker du om årets julvärd?
Älskade ljusslingor


Jag älskar verkligen ljusslingor. I alla former och storlekar. Under julen så kommer det fram ganska många sådana hemma hos mig. Det ger en sådan mysfaktor. I år ska jag försöka mig på ett ljusslinga-projekt (som än så länge är lite småhemligt). Jag vet inte om jag kommer lyckas. Den som läser min blogg får se!
Brukar du ha ljusslingor inomhus?
Det godaste jag vet...

Jag älskar clementeriner, mandariner och satsumas (vad man nu väljer att kalla dem). Just under vinterhalvåret så smakar de allra bäst! Jag tycker att de ska smaka lite surt, med en touch av sötma. Då är de perfekta!
Hur tycker du att de ska smaka?
Gratis är gott



I lördags var jag in på ICA och där hittade jag deras gratistidning "Julens mat". Jag tog med mig ett exemplar hem, för vem vill inte ha lite gratis inspiration? Jag har hittat recept som både är enkla att göra och verkar hur goda som helst. Så det blir till att baka ganska snart!
Har du tagit ett exemplar av denna tidning?
Ny julmusik!

Jag blev riktigt glad när jag såg att Backstreet boys (min STORA nittiotals-crush) har släppt en ny jullåt i år. Deras första jullåt "Christmas time" har man ju hört ett antal gånger. En del har säkert ledsnat på den vid det här laget. Men i år har bandet alltså släppt en ny jullåt som heter "It's christmas time again". Jag har lyssnat på den några gånger och jag kan inte låta bli att tycka att den är bra. Den sätter sig på hjärnan på en gång!
Har du hört Backstreet boys nya jullåt?
Bra start på dagen!


Idag när jag vaknade så var jag sjukt sugen på vörtbröd. Så jag gick över till vår lilla ICA-butik för att leta reda på ett! Jag hittade en ny förpackning som jag inte hade sett förut. Jag tog en påse med vörtbröd och norpade åt mig en påse med Saffransknyten också. Mumsfilibaba!
Vad åt du till frukost idag?
Njutfull bok




Häromdagen fick jag äntligen hålla i Peter Jöbacks första bok - Jag kommer hem igen till jul. Jag har kollat igenom den, och den är verkligen hur underbar som helst. Jag hade höga förväntningar och de uppfylldes, dubbelt upp! En perfekt kombination av vackra bilder och genomtänkta texter. Den här boken kommer definitivt få stå framme som en del av julpyntet!
Har du kollat in Peter Jöbacks bok?
Årets önskelista

Nu börjar släkt och vänner fråga efter önskelistor. När jag fick frågan för första gången i år så hade jag ingen aning om vad jag skulle önska mig. De senaste åren har jag ju kunnat köpa det jag vill ha för mina egna pengar. Så önskelistorna brukar inte bli så långa längre.
Men i år har jag verkligen en jättebra idé på vad som gärna får finnas i mina julklappar. Jag har (som jag har skrivit tidigare) gått ner en hel del i vikt i år och det har resulterat i att min klädgarderob har blivit väldigt oinspirerande. Antingen så sitter plaggen för löst, är för långa eller är helt enkelt osmickrande på min kropp!
Därför har jag bestämt mig för att ge bort min kläder och önska mig presentkort och pengar så att jag kan köpa en helt ny garderob med nya kläder!
Vad önskar du dig i julklapp i år?
Jul på altanen!



Nu är det minsann mysigt på min altan! Jag skrev igår att jag skulle ta bort möblerna och få upp utomhusbelysningen, och det gjorde jag. Jag var ju tvungen att se så att allt fungerade när det var mörkt och det gjorde det! Jag blev riktigt nöjd! Det är så skönt att jag har fått upp belysningen redan nu, så att jag slipper hålla på med det när det har kommit en massa snö!
Brukar du ha ljusslingor uppsatta utomhus under julen?
Rocky road på mitt sätt



Rocky Road är min favorit bland allt julgodis och jag har ätit det i många år nu. För några dagar sedan tittade jag runt på lite recept för att få inspiration och såg att Leila hade gjort en ny variat av detta godis. Hon hade gjort Rocky road med Bounty i!
Jag kollade igenom receptet för att se vad det var för ingredienser och bestämde mig för att göra ett försök. Jag bestämde vad jag ville ha i och provade att göra en sats idag. Jösses så goda dem blev! Det bästa med detta godis är att det är så lätt att göra!
Här är receptet:
300 gram Marabou's mörka choklad
240 gram Bounty
2 dl saltade cashewnötter
4 nävar minimarschmallows
Gör så här:
1. Smält chokladen i vattenbad. Under tiden kan du skiva Bounty'n i bitar.
2. Häll cashewnötter, marschmallows och Bounty i en bunke. Häll den smälta chokladen i bunken och blanda så att allting täcks med choklad.
3. Häll ut blandningen på bakplåtspapper på en plåt och låt stelna (ställ in i kylen så stelnar det fortare).
4. Skär godiset i bitar.
En fixardag

Idag tänker jag ta tag i min altan. Jag ska ställa undan möbler och liknande och även sätta upp utomhusbelysningen. Jag får se om jag tänder den redan nu, eller väntar ett litet tag till!
Har du fått upp utomhusbelysningen?
Någonting till mig själv...

Jag har länge velat ha ett nytt objektiv till min kamera, men inte riktigt vetat vilket objektiv jag skulle välja. Men nu när jag har börjat fota ganska mycket till bloggen, så har jag gjort till efterforskning på internet. Jag hittade många bra recensioner om just detta objektiv som jag precis har hämtat ut på posten. Det får bli som en liten tidig julklapp till mig själv!
Brukar du unna dig något speciellt ibland?
A white christmas

Jag är en sån som både älskar och hatar snön. Jag tycker om när den ligger mjukt på marken och gnistrar i solens sken. Men jag hatar den när det kommer alldeles för mycket av den, när den är blöt och framför allt att färdas i den.
Om jag fick bestämma så skulle snön få komma några dagar innan julafton och försvinna efter nyår. För snö på julafton är nästan ett måste. Den där underbara julkänslan når sin topp om det finns snö på julafton!
Någonting nytt

Jag kunde inte motstå detta tomtepar när jag såg dem på Blomsterlandet. Jag kunde ju inte heller välja vilken av dessa som skulle få följa med mig hem, så jag fick köpa båda två! 39,90 kronor styck kostade dem, och det tycker jag att dem är värda.
Jag måste passa på att tipsa er om Blomsterlandet. Jag hittade så mycket fint som jag ville ha, men tyvärr så kan man inte få precis allting, så jag fick nöja mig med detta tomtepar istället. Jag köpte även lite material till ett pyssel som jag ska göra till första advent!

Dessa tre kylskåpsmagneter hittade jag på Rusta. 3 stycken för 30 kronor fick jag betala och det var väl inte så farligt? På Rusta köpte jag även lite saker till ett julprojekt som jag ska påbörja när det är dags att pynta. Jag hoppas att jag ska lyckas återskapa min bild i huvudet!
Har du köpt något nytt på sistone?
Lantliv

Jag blev positivt överraskad när jag idag fick se årets julupplaga av tidningen Lantliv. Förra året så föll den mig inte i smaken. Det var ingenting som lockade mig att vilja ha den. Framförallt så var det de 79,90 kronorna som gjorde så att jag förra året ställde tillbaka tidningen i stället igen.
Men i år tror jag verkligen på denna tidning! Jag blev så full av jullängtan när jag såg den, och bara det måste väl vara ett bra tecken? Så jag slog till. Nu är jag 79,90 kronor fattigare, men vem vem? Kanske jag blir lite rikare när det gäller julstämningen?
Har du kollat in Lantliv's julupplaga?
The christmas in you


För mig innebär julen många saker. Men det absolut juligaste för mig är nog när jag och min lillasyster gör vårt årliga pepparkakshus, med egna mönster. Vi lyssnar på julmusik, gräddar husgavlar och gör kristyrsmet. Ett och annat svorord brukar komma ur våra munnar, antingen för att en husdel går sönder eller för att vi bränner oss på det varma sockret. Då känns det som att det verkligen är jul!
Saffranskaka med choklad

Jag har varit sugen på att göra en saffranskaka jättelänge nu, så idag började jag med att leta efter lite recept på internet för att få lite inspiration. Jag hittade ett recept på recept.nu med blockchoklad i. Jag bestämde mig för att göra ett försök, men istället för blockchoklad tog jag Marabou's mörka choklad. Ni skulle bara veta hur god den blev...!
Här är receptet:
50 g smör
1 1/2 dl mjölk
1/2 g saffran
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
100 g hackad mörk choklad
Chokladglasyr:
1 1/2 dl florsocker
3 msk kakao
75 g smör
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175° och smörj och bröa en form.
2. Smält smör och häll i mjölk och saffran och blanda. Vispa ägg och socker poröst och tillsätt mjölkblandningen.
3. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Häll i den hackade chokladen och häll smeten i formen.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.
5. Smält smöret till glasyren och blanda i florsockret och kakaon. Bre över kakan (när den har svalnat) och garnera med valfritt strössel.
Believe in you

Kollage gjort av mig med bilder från Weheartit